четвртак, 25. август 2016.

СПОК 2016.


У шумама Кучајских планина, на шест километара од Микуљског камена и манастира Нови Стјеник, у долини речице Демижлок, у предворију грандиозног Лазаревог кањона, под традиционалним слоганом „Са вером у Бога за краља и отаџбину“ успешно је одржан четврти по реду Светолазаревски православни омладински камп (СПОК).
Ове године је број од тридесетак полазника Светолазаревског кампа више него двоструко премашио његов првобитни ограничени капацитет.
Полазници кампа били су деца и омладина из целе Србије и из српске дијаспоре. Као и прошлих година међу полазницима СПОК-а  било је и руске деце и омладинаца.
Програм СПОКа био је традиционално богат. Свих десет дана трајања кампа били су испуњени разноврсним скаутским активностима, верском и националном наставом и забавним дружењем у живописном окружењу планинских шума и пропланака Јужног Кучаја.
Лазаревски вишебој, који је уведен у активности СПОК-а прошле године, изазвао је међу полазницими такмичарско – навијачко одушевљење.


Овогодишња новина био је целодневни обилазак пећине Хајдучице која се налази у Микуљском кањону, крајњем левом краку великог Лазаревог кањона. Обилазак Хајдучице подразумевао је наравно планинарско пешачење (шест км у једном и исто толико у другом правцу) и орјентисање у природи помоћу топографских карти. Хајдучица је веома лепа и пространа пећина богата предивним спелеолошким накитом.
Поред предавања веронауке, духовних разговора са духовником кампа оцем Стефаном, националне историје и националне идеологије били су ту и часови преживљавања у природи, прве помоћи при евентуалним повредама, фолклора, певања и практичних вештина као што је ручно прање личног веша.
У лепом сећању осташе опет ноћна дружења уз логорску ватру праћена певањем богомољачких и родољубивих песама као и већ традиционално јагње на ражњу које је морало да се због повећања броја полазника СПОК-а удвостручи.

Волонтери СПОК-а били су на нивоу свог веома захтевног и одговорног позива. Кухиња коју су чиниле две новостјеничке монахиње и неколико волонтерки радила је пуном паром готово без предаха. Доказ успешне кухиње били су по обедима испражњени огромни шерпе и лонци.
Склопљена су нова пријатељства која су по завршетку кампа изазвала сузне растанке.

Користимо ову прилику да захвалимо свима онима који су својим донацијама, трудом и пожртвовањем омогућили да се и овогодишњи Светолазаревски камп успешно одржи на корист његовим полазницима, а све у слави Бога Христа.

Нема коментара:

Постави коментар