Опрема за камп

Основни предуслов за узоран и безбедан боравак у оваквој врсти планинарског кампа осим добре воље је и одговарајућа камперско – планинарска опрема. Већина ове опреме је доста скупа и стога за већину омладине (тј. за џеп њихових родитеља) недоступна. Светолазарев Православни Омладински Камп (СПОК) поседује доста основне опреме која је доступна свим полазницима кампа, а то подразумева квалитетне двосезонске и тросезонске шаторе, подлошке и вреће за спавање. Такође камп поседује и ограничену количину квалитетнијих планинарских или војних руксака, камашни и чеоних батеријских лампи.

Иако је у питању летњи период, треба имати у виду да се камп одржава на 1000 метара надморске висине, те јутра и ноћи могу бити изненађујуће хладни. Зато је обавезно да полазници кампа поседују и топлу одећу.  
Важна ставка - чеона батеријска лампа


Дечије маскирне мајице
Уз то, пожељна одећа учесника кампа је војна одећа СMБ или маскирна. Војне панталоне, кошуље, мајице, јесење јакне итд. могу се веома повољно набавити на војним отпадима широм Србије или у ARMY SHOP продавницама.

Најбогатија понуда и продавница са којом наш камп успешно сарађује већ годинама уназад је MILITARY ORIGINAL CLOTHING на Петроградском путу (Комунистички назив: Зрењанински пут) бр. 94 - вебсајт: https://www.mmoc.rs/
Дечије маскирне панталоне
Апелујемо на учеснике кампа, тј. њихове родитеље, да у камп не доносе мајице или тренерке са секуларним "Nike", "Мики Маус", итс. представама, српским или страним бесмисленим натписима. 


За девојке су обавезне сукња и марама!АДЕКВАТНА ОБУЋА!!!


Такође, апелујемо на учеснике кампа и њихове родитеље да се морају побринути за једну веома важну ставку када је у питању планинарска опрема, а то су планинарске трекинг ципеле. Активности кампа садрже свакодневне вишекилометарске шетње по планини - походе који веома често могу подразумевати доста тешке планинске камените терене за које обична ципела или спортска патика никако није адекватна.
Планинарске ципеле су доста скупе али пошто овакву врсту ципела СПОК у свом општем магацину нема довољно, стављамо их (по могућности) обавезном ставком са молбом родитељима да када их деца прерасту да ципеле буду дате у општи магацин СПОК-а како би могле да послуже и следећим генерацијама наших кампера.

Планинарске ципеле

Обавезна опрема за камп:
               Планинарске ципеле по могућтву треба да буду од Gore-Tex® материјала са тврђим Vibram® ђоном, а користе се за дужа планинарска пешачења по тежем терену.
Наравно, оваква врста обуће је доста скупа те стога може бити сасвим задовољагвајућа било која ципела из TREKKING програма обуће. 
               Патике, сандале или папуче се користе у кругу самог кампа за играње, спортске активности и одмарање ногу.
               Чарапе више пари по могућству памучне и вунене (вунене за планинарску обућу).
               Батеријска лампа са резервним батеријама, по могућству чеона јер тако руке остају слободне.

Такође, ако неко поседује било шта од опрема за камп нека то као своју личну опрему понесе:
               Ранац, врећа за спавање, подлошка и шатор.

               Камашне су водоотпорно платно које покрива део ноге од ципеле до колена, а које у летњим условима штите ногу од мокре траве, трња, коприва и крпеља.
Класични пар камашни
ПРЕДЛОГ: У Алпининим продавницама обуће може се наћи доста добра обућа овог типа по колико толико повољним ценама, довољно је само да тражите такозвану TREKKING обућу и продавци ће вам понудити разне моделе по различитим ценама. Цене се крећу од три хиљаде динара па до неких осам хиљада динара што у поређењу са професионалним планинарским ципелама светски познатих марки није толико скупо (у класи озбиљне планинарске обуће цена ципела не може бити испод 150€).

ВАЖНО! Подсећамо, ако сте у могућности бирајте ципеле са Vibram® ђоном.

Корисни линкови:

  

4 коментара: