Локација

Кликни за увеличање
Светолазарев Православни Омладински Камп је смештен у пределу Јужног Кучаја у живописном окружењу између грандиозног Лазаревог кањона и Микуљског камена на неких пет километара од манастира Нови Стјеник до којег се од Деспотовца са теренским возилом стиже за непуних два сата. Камп је лоциран у долини реке Демижлок на само два километра од уласка у Лазарев кањон. Између врлетних стена, столетних букви и шума протиче планински поток Демижлок настањен пастрамкама поточарама и речним раковима. Студених извори са бистром изворском водом на овој локацији има неколико, а ту су и широке равне питоме ливаде. Генерално гледано локација кампа СПОК је идеална и нуди разноврстан спектар веома занимљивих опција за унутрашње и спољне активности у изузетном планинском амбијенту Јужног Кучаја.

Лазарев кањон
Атракција СПОК-а – излети у ЛАЗАРЕВ КАЊОН
Легенда каже да су после битке на Марици 1371. коњаници светог кнеза Лазара дошли баш у ове крајеве и ту се улогорили, а кањону је по њима тако остало заувек име. Лазарев кањон је у време турског јарма био омиљено и безбедно скровиште српских устаника и збегова јер се турци нису усуђивали да зађу у врлетне непроходне стене овог мистичног кањона преиспуњене многобројним скровитим пећинама. Такође, ту су после Другог светског рата четовали и сакривали се од комунистичке ОЗНЕ национални борци монархисти – четници. 

Лазарев кањон има три улазна крака Микуљ, Демижлок (Средња река - Месопотами) и Веј (ово су уједно и имена трију речица) и један излазни – Лазарев. Дугачак је 9 километара. Овај кањон је најнепроходнији у Србији па ни данас није испитан до краја, дубок је 500 метара и има преко 70 регистрованих пећина и јама. 

Нема коментара:

Постави коментар