Програм

ЛЕТЊИ СВЕТОЛАЗАРЕВ КАМП 

Време одржавања Светолазаревог Православног Омладинског Кампа (СПОК) отпочиње првим викендом месеца августа у трајању од десет дана.

СПОК нуди десет дана незаборавног горштачког камп искуства организованих и одабраних камп активности које ће водити и надгледати Стручни штаб уз будно око православног свештеника уз редовне молитве и богослужења.

Стручни штаб СПОК-а у себе убраја: духовника кампа, учесника особља омладинских православних кампова из Русије или САД, спортског инструктора, вероучитеља и медицинску сестру. Уз Стручни штаб све време трајања кампа присутно је и неколико одабраних помоћника - волонтера.

Циљ нашег кампа је да православној омладини уз дружење и разне физичке активности у планинској недирнутој природи пружи духовно прибежиште од свакодневних притисака савременог друштва. Наши саветници и особље Стручног штаба пажљиво су одабрани како би успешно у младе полазнике кампа засадили, однеговали и дубоко укоренили заједништво, послушност, учтивост, пожртвованост, храброст, духовност и непоколебљиву љубав и верност према православљу и отаџбини. У неким сегментима активности кампа садрже милитаристичке примесе од којих је свакако најупечатљивија војна дисциплина. Милитари стил облачења (маскирна и СMБ одећа) одговара условима живота у природи и помаже осећају спремности служења отаџбини по узору на класичне скаутске кампове широм света чије је гесло: "Буди спреман!".

Активности кампа се прилагођавају индивидуалним потребама и узрасту сваког детета. Дан у њему започиње подизањем државне заставе уз заједничко певање химне "Боже правде" и фискултуром, а затим следе дневне активности које обухватају планинарење, оријентацију и сналажење у природи, обезбеђивање исхране у природи, часове националне историје, часове веронауке, сликарске радионице, спортска надметања, и забавне активности – певање уз логорску ватру, старе народне игре и дружење полазника кампа.

Стручни штаб и волонтери СПОК-а потрудиће се да развију и одрже здраво окружење које подстиче заједништво међу младим камперима развијајући на такав начин пријатељства и успомене која ће превазићи уско камперско искуство. Стално присуство свештеника кампа, посете самог Владике, разни гости предавачи и водичи уз особље - Стручни штаб кампа и волонтере, а сви они вођени истим заједничким духом саборности и неговања верности и љубави ка вери и отаџбини, тј. Светосављу, учиниће овај камп истинским, незаборавним и пријатним прибежиштем -правим домом ван куће!

Такође, камп ће се бринути да омладини пружи основну едукацију о идеалу узвишености православне (непарламентарне) монархије, тј. православног самодржавља, разобличавајући притом секуларне, безбожне и по српски народ убитачне политичке идеологије социјализма, комунизма и западне либералне демократије (Ово се односи на старије учеснике кампа). 

Узраст
СПОК поздравља дечаке и девојчице, момке и девојке, узраста од 7 до 17 година, који су у потрази за заборављеним истинским вредностима наших светих предака које су у нашем многострадалном народу искоренили богоборни комунизам и секуларизована обезбожена западна култура. 

Ова ограничења узраста нису стриктна али њихово померање подлеже разматрању и договору.

ПРОГРАМ СВЕТОЛАЗАРЕВСКОГ 
ПРАВОСЛАВНОГ ОМЛАДИНСКОГ КАМПА

7.00 – Устајање, лична хигијена (прање лица и зуба)
7.30 – Постројавање, јутарње молитве, подизање заставе уз певање химне „Боже правде“, а потом спремање и преглед уредности шатора и јутарња фискултура.
9.00 – Доручак
10.00 – 14.00 – Организоване активности кампа.
14.00 – Ручак
15.00 – 16.00 – Тихи час (одмор)
16.00 – 18.00 – Организоване активности кампа.
18.00 – Вечера, лична хигијена
19.00 – Постројавање, спуштање заставе уз певање „Боже правде“, вечерње молитве.
После вечерњих молитава седење око логорске ватре уз богомољачке и патриотске песме.


Шта ће се деци највише свидети у планинском кампу?
Логорска ватра ово је највећи фаворит свих кампера, сакупљање и припремање грана за ватру, само паљење, седење, одржавање логорске ватре, разговори, игре и песме уз логорску ватру.
Подела на женски и мушки део кампа. Такмичење у чистоћи, поретку и војној дисциплини.
Игре у потоку Демижлокходање кроз воду, прављење бране, брчкање па чак и купање ...
Ливадеразне друштвене игре и спортске активности.
Врховипешачење до видиковаца и живописни погледи на околину, писање планинарских дневника, орјентација на мапама помоћу топографских војних мапa, компаса и outdooor GPSа...
Причесвака столетна буква, свака пећина, сваки камени врх ... има неку своју причу или асоцира на неку другу, занимљивости, разлог зашто је нешто названо онако или овако.
Сам живот у кампузанимљива подучавања особља кампа, разне алатке, цепање дрва, прављење бивака, спавање у шаторима на тврдим подлошкама и у врећама за спавање, умивање на потоку, пијење воде из планинских извора...
Властита одговорностпаковати и носити свој ранац, прати на потоку свој веш...


НАПОМЕНА!

У камп је строго забрањено доносити било какве електронске апарате "CD players", "MP3 players", транзисторе, телефоне, смартфонове, табове, ајпедове, фотоапарате, видео камере итд. При поласку у камп сви ови апатрати биће одлежени у манастиру на чување до завршетка кампа.

У кампу постоји званични фотограф и видео сниматељ који ће фотографијом или видео записом овековечити живот у кампу. Накнадно ће се фотографије поделити свим заинтересованим учесницима кампа, а нешто од тих материјала биће уз сагласност родитеља полазника кампа објављено на интеренет презентацији СПОК-а.

2 коментара:

  1. Камен са рамена,клис, треба обновити и наше старе дечије игре. Радо би вас помогли да можемо. Али искрено се надамо да ће за то и бити прилике.

    ОдговориИзбриши
  2. Jel preko dece dolazis do para..Gospodine POPE

    ОдговориИзбриши